Er was al een artikel over spreekbeurtkennis van graffiti, en nu komen wij met een artikel die dieper ingaat op de geschiedenis van graffiti. Wat is graffiti? Waar komt het vandaan? En hoe heeft graffiti zich ontwikkeld over de jaren?
Wat is graffiti nou?
Zoals wij eerder hebben verteld in ons artikel over spreekbeurten, is het woord ‘graffiti’ afkomstig van de Italiaanse ‘Graffiare’ wat ‘krassen’ of ‘krabben’ betekend. De eerste muurschilderingen dateren uit meer dan 40.000 jaar geleden! Al worden deze tekeningen gezien als kunst, en niet vandalisme.
Graffiti voorbeelden door de jaren heen
In Pompeii werden er boodschappen in de muren ‘gekrast’ waarin bijvoorbeeld namen of politieke boodschappen. Later in de Tweede Wereldoorlog werd door Amerikaanse soldaten de tekst ‘Kilroy was here’ achtergelaten.
Dan komen we aan in 1967, waar jongeren in Amerika er een gewoonte van gingen maken om met een grote viltstift ‘tags’ achter te laten op metro’s, gebouwen en muurtjes.
Dat zijn vaak schuilnamen, en zijn vergelijkbaar met handtekeningen.De eerste bekende graffiti artiest is Cornbread. Cornhead liet zijn naam op allerlei plekken achter in Philadelphia en op indruk je maken op een meisje, schreef hij ook haar naam op de route van haar bus.
Overgewaaid naar Nederland
In 1977 komt graffiti dus ook echt naar Nederland, in de vorm van slogan, hun eigen bijnamen en bandnamen op muren.
In 1983 haalt Yaki Kornblit de Amerikaanse graffitistijl naar Amsterdam, doormiddel van een expositie van graffitischrijvers zoals Seen, Dondi en nog veel meer. Yaki Kornblit was de eerste die Amerikaanse graffiti zo ging exposeren. Hij was acht maanden in New York geweest en kwam terug naar Nederland met losse doeken van een aantal graffiti artist. Zijn visie was om elke maand een andere graffiti artist te exposeren in zijn kunstgalerie. Het was een razend succes, de werken waren verkocht voor dat de exposities waren begonnen. Deze expositie was ook de expositie die graffiti-art in de musea populairder maakten, want hierna begonnen het groninger museum en het Boymans van Beuningen Museum ook met het exposeren van graffitikunst.
Inmiddels zijn er ook musea die zich puur en alleen focussen op het exposeren van graffitikunst. Om een voorbeeld op te noemen heb je in Amsterdam het STRAAT museum. Het STRAAT museum heeft van grote artiesten over de hele wereld enorme kunstwerken hangen.
Graffiti for You
Bij Graffiti for You bieden wij ook kennis aan over de geschiedenis van graffiti. Ook over technieken zoals stencil-art en tags kun je veel leren, over deze twee technieken hebben wij ook workshops samengesteld. Je leert op een praktische manier hoe grote graffiti artiesten deze technieken toepassen. Voor meer informatie kunt u hier terecht!