Graffiti en street-art zijn vrij nieuwe kunststromingen en hangen dus nog niet veel in musea, maar hoort het daar wel?

 

musea artikel

Wat zijn de kenmerken van street-art?

Laten we starten met vertalen van street-art, de letterlijke vertaling naar het Nederlands is ‘straat-kunst’ en dat zegt ook veel over de kenmerken van street-art. Street-art bestaat uit legale én illegale kunstuitingen aan de openbare weg. In andere woorden alle soorten kunst die je kan vinden op straat.

Graffiti wordt veel gevonden op straat. Op elektro-kasten, treinen, in verlaten steegjes en soms zelfs op woningen. Graffiti staat dan ook in nauw verband met street-art, ze kwamen tegelijk op en groeiden parallel op tot bekende kunststromingen.

Toch staan ze grotendeels los van elkaar, maar hoe?

Graffiti kwam op als ‘tag’ een snelle afdruk van iemands naam of bijnaam, en als doel eigenlijk alleen het markeren van het grootste gebied. Of graffiti-artiesten die op de moeilijkste, gevaarlijkste en meest bijzondere plekken hun ‘tags’ zette om dominantie te laten zien. En zo zit het eigenlijk nog steeds wel een beetje, naast de professionele graffitikunstenaars natuurlijk.

Alleen bij street-art is de boodschap belangrijker dan de plek, of de hoeveelheid. Als voorbeeld kun je nemen het ‘memory brick’ project in Gorinchem. Hier heeft een kunstenaar normale straatstenen heeft vervangen voor straatstenen met een object van het recente verleden erin. Dit doet niemand kwaad maar draagt bijvoorbeeld wel een educatieve mededeling mee. Ook is street-art dus niet alleen in de vorm van spuitbussen, maar ook stickers, sculpturen en dus straatstenen kunnen street-art zijn.

musea artikel

graffiti is street-art maar niet alle street-art is graffiti

Hoe bedoelen we dit? Street-art neemt veel meer vormen aan dan graffiti en daarom is street-art dus niet alleen maar graffiti.

musea artikel

Wat betekent graffiti tegenwoordig?

Graffiti gaat niet alleen meer over wie zijn ‘tag’ op de meeste plekken kan achterlaten, graffiti is ook echt kunst geworden er zijn talloze graffiti artiesten die echt prachtige werken maken, denk aan Graffiti for You, die maken jouw slaapkamer persoonlijk. Of denk aan Studio Giftig, zij hebben met ‘treasure’ de werelds mooiste street-art gewonnen.

Graffiti hoeft dus niet meer op straat te zijn, maar betekend dat direct dat het in een museum hoort?

Laten we daarvoor meer onderzoek doen naar het doel van musea. ‘Een museum verwerft, behoudt, onderzoekt, presenteert, documenteert en geeft bekendheid aan de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving, voor doeleinden van studie, educatie en genoegen.’ Aldus www.museumvereniging.nl.

Dit komt er eigenlijk op neer dat musea voor de samenleving vooral educatie als doel hebben. Een voorbeeld van een street-art museum is STRAAT in Amsterdam (ook de plek waar graffiti naar Nederland kwam). In dit museum staan enorme graffitiwerken, allemaal specifiek gemaakt voor dit museum, dit ontdoet dus het doel van het kunstwerk niet.

Deze kunstwerken zijn niet gemaakt om een boodschap over te dragen naar zoveel mogelijk mensen op straat, maar om mensen te overtuigen van de schoonheid van graffiti kunst.

Wij vinden het supertof dat dit soort musea de graffiti en street-art kunst een kans geven. Ze geven de jonge geschiedenis mee aan de volgende generaties en helpen indirect mee met het verbreken van de stigma’s rond graffiti.

 

 

Wat vind jij?

Met deze informatie kan je je eigen mening vormen over of graffiti hoort in een museum. Vind jij dat alle graffiti in een museum past of hoort? Of misschien alleen graffitiwerken die zijn gemaakt voor een museum? Natuurlijk kun je ook vinden dat graffiti helemaal niet hoort in een museum. Laat het ons weten!